Dat bewegen gezond is weet iedereen. Bewegen maakt ook gelukkig. Na 20 tot 30 minuten bewegen komen er stofjes in je lichaam vrij waardoor je gelukkiger voelt en minder pijn ervaart. Reden genoeg om te bewegen zou je denken. Toch blijft het een uitdaging om voldoende te beweging. Zeker in deze tijd van corona is het lastig. Vaak is er wel een reden waarom het nu even niet gaat. Of je weet gewoon niet wat je kunt doen. Helaas zien de fysiotherapeuten ook juist nu het aantal klachten toenemen. Niet alleen het gebrek aan beweging, verandering van houding maar ook matige variatie in het bewegen is een recept voor klachten. Kortom: tijd voor verandering!

We willen wel, maar het lukt niet. In beweging komen is niet makkelijk. Het kost inspanning om de eerste stap te zetten. Je zit zo lekker op de bank, je werk moet nog even afgemaakt worden of je hebt niet de goede kleren aan. Het moment van activatie is de grootste stap. De rest volgt vaak wel. Toch kun je meer bewegen zonder dat je die eerste stap hoeft te zetten. Op veel momenten op een dag ben je actief zonder dat je daar bewust van bent. Je gaat naar de supermarkt voor boodschappen, je doet het huishouden, je bent aan het werk en je haalt een kop thee of koffie uit de keuken. Van deze momenten kun je gebruik maken om meer beweging te krijgen. Neem bijvoorbeeld eens de fiets naar de supermarkt in plaats van de auto. Fiets of loop met een omweg. Zet de ondersteuning op de elektrische fiets een stand lager. Wees inefficiënt in het huis: loop niet met je armen vol de trap op, maar loop een keer extra de trap op en af. Doe een aantal kniebuigingen terwijl je wacht tot de koffie gezet is. Ga staan of loop rondjes als je aan het bellen bent. Misschien ging je voor de lockdown op de fiets naar het werk? Fiets dat rondje ook eens voor en/of na je werk. Het klinkt misschien niet als een vorm van beweging die je voor ogen had. Toch is het meer dan wanneer je het niet doet. Voel eens wat dit met je doet. Geeft het voldoening? Voel je je rug- of nekklachten minder aan het einde van de dag? Wie weet is dit de eerste stap tot meer bewegen!

 

Annemarie Brilman, manueel therapeut