Tijdens mijn werk als psychosomatisch fysiotherapeut attendeer ik  mijn cliënten regelmatig op boeken, zodat ze inzicht kunnen krijgen in hun eigen proces.

Onderstaande info is een korte samenvatting van het boek Vingerafdruk van verdriet van Manu Keirse, waarin cliënten in fases van rouw en verdriet herkenning en daardoor ook erkenning van zichzelf gaan vinden. Dit is voor velen een ondersteunende hulpbron in het kunnen komen tot herstel.

Vingerafdruk van verdriet

Ieder mens ervaart bij verlies emoties. Dit kan zijn in de vorm van rouw met oppervlakkige en diepere lagen van droefheid, depressie en zoveel meer.

Het doorleven ervan is wat het maakt, dat ieder mens zijn eigen groeve vormt.  Dit passend bij zijn eigen vingerprint.

Dit doorleven leidt bij het accepteren van alle emoties, dat men weer kan door- leven.

Hoe je ermee om kunt gaan wordt prachtig verwoord in het boek van schrijver Manu Keirse.

De vele beeldende metaforen die Manu Keirse gebruikt geven een beter inzicht in de fasen rouw, van ontkenning, rauwe emoties en acceptatie. Het is een bio-psycho-sociaal proces, waarbij het lichaam veel te incasseren heeft. Dit uit zich in al zijn facetten zoals onrust, verdoofd raken, verstoorde nachtrust,  slechter eten en drinken. Hierdoor raakt het lijf zowel mentaal als fysiek uit balans. Het kan ook leiden tot angsten en/of schuldgevoelens, gevoelloosheid en schaamte.

Binnen onze samenleving met onze normen en waarden maakt, dat men deze opkomende emoties gaat op-of inhouden. Een voorbeeld is de Fisherman’s reclame met de uitspraak: “Sterk spul hè dat Fisherman’s friend”.

Van belang is het besef dat men er niet alleen voor staat. Dat geldt voor degene die lijdt als voor zijn of haar naaste. Er te zijn voor elkaar is de verbinding als mensenmens.

De fases van rouw in al zijn vormen lees je in  het boek van Manu Keirse.  Als psychosomatisch werkend fysiotherapeut is dit dié verbinding, waarbij wij afstemmen en inspelen op de hulpvraag van een client.

Ingrid Bauhuis

Psychosomatisch fysiotherapeut