“Als sportfysiotherapeut behandel ik veel patiënten met hardloopblessures. Vaak gaat het om een herhaling van een oude blessure. Voelt men pijn tijdens het lopen dan is men geneigd om een weekje te rusten en dan het hardlopen weer op te pakken. Met alle gevolgen van dien. Door de oorzaak van de blessure vroegtijdig op te sporen, kunnen wij hardlopers helpen om weer snel op de been te zijn!” – Fysiotherapeut Rob Steegink

Feiten & cijfers

Wist u dat hardlopen, na veldvoetbal, in Nederland de sport is met het meeste aantal blessures? In 2014 telden we in Nederland maar liefst 710.000 hardloopblessures. Blessures aan de knieën (29%), het onderbeen (25%) of de enkel (17%) kwamen het meest voor. Beginnende lopers hebben bovendien twee keer zo veel kans op een blessure dan mensen die al langer dan een jaar hardlopen.

Symptomen & oorzaken

Bij geleidelijk ontstane hardloopblessures is vroegtijdige diagnose erg belangrijk. Hoe langer u wacht met de behandeling hoe hardnekkiger de blessure wordt. Ook wordt het dan moeilijker om de oorzaak van de blessure op te sporen en duurt het langer om het te genezen. Wees daarom alert als u de volgende symptomen herkent:

 • Stijfheid en pijn (met name in de ochtend)
 • Pijn verergert gedurende de activiteit en kan zelfs stekend worden
 • Felle pijn bij het drukken op de plaats van de beginnende klacht
 • Er ontstaat een zwelling
 • Uw vorm of techniek verandert aanzienlijk
 • Er ontstaat een verminderde interesse in training of wedstrijden

Een hardloopblessure kan bij iedereen ontstaan, onafhankelijk van de afstand die u loopt of hoeveel u traint. Veelvoorkomende oorzaken van hardloopblessures zijn:

 • U bouwt de afstand te snel op
 • U draagt verkeerd schoeisel
 • U pakt het hardlopen na een blessure te snel weer op
 • U gaat door met hardlopen ondanks de pijn die u voelt
 • U heeft van nature een asymmetrische looptechniek

Echo- en videoanalyse sportblessures

Bij Fysiotherapie Nusmeier zoeken we allereerst naar de oorzaak van de hardloopblessure. Onze praktijk beschikt over middelen zoals echo- en videoanalyse om alle factoren die van invloed kunnen zijn op uw blessure zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daarnaast brengen we middels een uitgebreide fysieke analyse eventuele problemen in de keten van bewegen in kaart. Indien noodzakelijk maken wij een videoanalyse van uw looptechniek.

Werken aan herstel

Als we de oorzaak van uw hardloopblessure hebben vastgesteld, maken we een persoonlijk revalidatie- en/of trainingsprogramma om weer spoedig aan trainingen en/of wedstrijden deel te kunnen nemen. Naast een lokale behandeling van de blessure wordt er ook aandacht besteed aan advies over opbouw en/of krachttraining. Met nieuwe inzichten op gebied van motorisch leren en het versterken van reflexmatige patronen kunnen we de hardlopers nog beter van dienst zijn. Tijdens het herstel stimuleren we onze patiënten om voldoende in beweging te blijven. Dat kan in onze trainingsruimte of bijvoorbeeld door veel te fietsen.

Tips

Voorkomen is beter dan genezen. Bent u een fervent hardloper? Lees dan nu mijn tips om de kans op een hardloopblessure te verkleinen:

 • Koop goede hardloopschoenen. Laat u adviseren in een sportzaak.
 • Bouw uw trainingsbelasting geleidelijk op. Ook na een blessure.
 • Zorg altijd voor een goede warming-up.
 • Ga niet rekken en strekken bij de warming-up.
 • Doe de juiste spierversterkende oefeningen om de belastbaarheid te verbeteren

Vragen?

Wilt u meer informatie over de kosten van een behandeling of direct een afspraak maken om uw hardloopblessure te behandelen? Neem dan contact met ons op.