Emoties zijn onze richtingaanwijzers.

Soms is een emotie beter te voelen in je lichaam dan dat je hem herkent als een emotie.

Ik had een patiënte al wat langer in behandeling toen ze vertelde dat ze zich zorgen maakte over haar hart. Ze had lekker met een vriendin gewandeld, en op de terugweg in de auto voelde ze een spanning in haar hartstreek. Dit kon ze niet plaatsen, ze hadden het gezellig gehad, het wandelen was goed gegaan, niet te ver, niet te hard.

Later was het gevoel weggezakt, ze voelt het nu nog soms een beetje. Ze houdt het in de gaten en als het erger wordt of vaker voorkomt wil ze haar de huisarts.

Op dat moment word ik nieuwsgierig, wat heeft dit gespannen gevoel haar te vertellen?

We hebben vaker gewerkt met het speuren naar signalen uit haar lichaam en wat ze haar willen vertellen. Dus als eerste vraag ik haar om met haar aandacht naar dit gevoel te gaan, hoe het was, hoe ze het zich herinnert. Het is een geknepen gevoel, spanning achter haar borstbeen.

Daarna vroeg ik waar het gesprek in het bos over was gegaan. Het ging over dit en dat en haar vriendin had gevraagd of ze geen spijt had dat ze bij haar werk was weggegaan. Pats, raak, de tranen beginnen te stromen en ze voelt het verlies van het warme nest van haar werk waar ze zoveel jaren zo vanzelfsprekend op haar plek was. Haar hoofd had het gevoel direct weggewoven, het is goed dat ik weg ben gegaan, want ….. Daarmee was het gevoel geparkeerd, wachtend om gevoeld en begrepen te worden.

Haar angst dat er iets met haar hart aan de hand zou zijn is weg, omdat ze voelt dat dit de oorzaak was.

 

Het bovenstaande proces heet focussen. Dit is een therapievorm, ontwikkelt door Gendlin. Op deze manier ga je met aandacht en respect luisteren naar gevoelens in je lichaam om te weten te komen wat er aan emotie “vast zit”.

Ik denk dat iedereen wel herkent dat er een soort vervelend gevoel in je lichaam zit, zonder dat je nog weet waar het mee te maken heeft. Een brok in je keel, een steen op je maag, een druk op de borst, een spanning in je buik. Dan kan focussen helpen. Op het moment dat het gevoel, de ervaring die eraan vast zit en het begrijpen van de emotie samenkomen, dan komt er energie vrij. Er is een verschuiving te voelen, een opluchting.

Focussen kan je leren, en kan zorgen dat je vrijer wordt, los kan laten, meer in het moment kan leven.

Margreet Elfrink, psychosomatisch fysiotherapeut