Vandaag 4 februari is het Wereldkankerdag. Deze dag is in het leven geroepen om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, het opsporen en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker onder de aandacht te brengen.

Het leven na kanker wordt voor veel mensen nooit meer zoals het was, er kunnen blijvende belemmeringen optreden zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en angst. Deze belemmeringen kunnen zich uiten in lichamelijke klachten zoals spanningsklachten, pijn, verminderde spierkracht, stijfheid, stug littekenweefsel en huidveranderingen en oedeem.

Hulp van de oncologiefysiotherapeut

Als oncologiefysiotherapeut kan ik helpen in alle fasen van de ziekte: de curatieve, palliatieve of terminale. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen verschillen. Ik richt me samen met de cliënt op het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Zo heeft bijvoorbeeld het volgen van een speciaal daarvoor ontwikkeld oefentherapie programma veel voordelen (blijkt uit onderzoek). Mensen die tijdens en na de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen:

•        behouden hun fitheid en spierkracht

•        hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn

•        verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling

•        gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

•        hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht

•        hebben sneller herstel van vermoeidheid

•        kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten.

 

Ik begeleid je hierbij graag!

Nathalie Oskam- Kreuger,

Geriatriefysiotherapeut

Oncologiefysiotherapeut i.o.