De maand oktober staat in het teken van borstkanker, Pink Ribbon vraagt deze maand aandacht voor iedereen die geraakt is door borstkanker. Vorig jaar kregen zo’n 18.000 mensen de diagnose borstkanker, ook mannen kunnen borstkanker krijgen (133 mannen in 2021). Wanneer u de diagnose borstkanker krijgt staat uw hele wereld op zijn kop. Alles gebeurt in een sneltreinvaart en misschien kan u niet alles in één keer bevatten. U gaat een behandeltraject in waar verschillende zorgverleners bij betrokken zijn, zo ook een oncologiefysiotherapeut en een oedeemfysiotherapeut.

Binnen onze praktijk zijn Nathalie (oncologie) en Emma (oedeem) de fysiotherapeuten die u in dit traject begeleiden. Nathalie begeleidt u bij het bewegen/sporten zowel voor, tijdens en na het behandeltraject. En Emma behandelt u voor lymfoedeem, littekenmobilisatie en kan hulp bieden bij het zoeken naar de juiste hulpmiddelen om het lymfoedeem onder controle te houden of te verminderen.

Dit jaar staat het thema voor de borstkanker maand in het teken van zelfliefde. Voor iedereen geldt dat zelfliefde belangrijk is. Door lief te zijn voor je lichaam leer je je lichaam goed kennen. Zo kun je eventuele signalen die kunnen duiden op borstkanker tijdig herkennen. Want over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten. Probeer een positieve, warme en vriendelijke houding tegenover jezelf te hebben, zeker in tijden van tegenslag. Omarm jezelf zoals je bent zowel voor, tijdens en na de behandeling.

Heeft u vragen over fysiotherapie bij borstkanker neem dan contact op met de praktijk: 0541-515563

Emma Heersink, oedeemtherapeut