Wanneer u of één van uw naasten de diagnose kanker krijgt, dan is dat een heftige ervaring. Niet altijd gaat dit in een beginstadium gepaard met lichamelijke klachten. Toch is het goed om vanaf het eerste moment uw fysiotherapeut hierover te informeren. Ook al voelt u zich nog niet ziek, uw lichaam is aan het verzwakken. Fysiotherapie kan in verschillende fases van het ziekteproces ertoe bijdragen dat uw mobiliteit en conditie op peil blijven. Beweging verbetert de kwaliteit van leven en bevordert mogelijk herstel. Oncologiefysiotherapeut Nathalie Kreuger en Oedeemfysiotherapeut Emma Heersink vertellen:

Fysiotherapie bij oncologiepatiënten

Nathalie: “Als ik oncologiepatiënten behandel, dan fungeer ik als een bewegingscoach die hen door alle fases van de ziekte heen begeleid. In het beginstadium houdt dat in dat we in onze praktijk werken aan het behouden van de conditie. Soms moet een patiënt zelfs optrainen voordat er een zware operatie kan plaatsvinden. Als iemand midden in een chemokuur zit, dan ligt de focus meer op het blijven bewegen binnen de eigen grenzen. Als iemand dan erg verzwakt is, bezoek ik hem/haar aan huis. Ook na een operatie begeleid ik de patiënt om stap voor stap zijn/haar mobiliteit en conditie te herwinnen. Het is heel intiem om dit proces te begeleiden. Mensen delen hun verhalen, hun verdriet. Maar het is ook een hele dankbare taak en dat is fijn om te mogen doen.”

Oedeemfysiotherapie

Emma: “Het komt regelmatig voor dat oncologiepatiënten te maken krijgen met een abnormale vochtophoping in hun lichaam die niet vanzelf weggaat. Dit ‘oedeem’ ontstaat wanneer de vochtafvoer beperkt is, bijvoorbeeld doordat lymfeklieren zijn weggehaald tijdens een borstamputatie of behandeling van prostaatkanker. Maar het kan ook dat tumoren de afvoer van vocht blokkeren. Door middel van oedeemfysiotherapie stimuleer ik de vochtafvoer zodat het overtollige vocht via transpiratie, door te plassen en via de ademhaling het lichaam kan verlaten. Afhankelijk van de situatie van de patiënt pas ik een zachte massagetechniek toe (manuele lymfedrainage), zwachtel ik het oedeem of geef ik adem-/bewegingstherapie. Een oedeem kan iemand behoorlijk beperken in zijn bewegingsvrijheid, omdat het meestal ontstaat in een arm of been. Gelukkig biedt oedeemfysiotherapie uitkomst om dit probleem te verminderen of verhelpen.”

Afspraak maken

Herkent u zich in bovengenoemd verhaal en wilt u hier meer over weten? Bel dan naar 0541 – 515563 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op één van onze locaties in Oldenzaal of Saasveld.